Dicky Woodstock

Een donders mooi feessie

Dicky Woodstock is een jaarlijks terugkerend muziekfestival in Steenwijkerwold, dat tot en met 2004 in Baars werd gehouden. Dit jaar is de 31ste editie van het festival, dat zo’n 25.000 bezoekers trekt. Het is altijd in het eerste weekend van augustus. De allereerste editie in 1989 duurde een dag, in de jaren daarna werd ook de vrijdag erbij getrokken. Tegenwoordig begint het festival op donderdag en eindigt het in de nacht van zaterdag op zondag.

In de loop der jaren hebben internationale artiesten op Dicky Woodstock opgetreden (vooral ‘gouwe ouwe’ artiesten zoals Slade, Middle Of The Road, Fortunes, Chuck Berry en Kim Wilde), maar ook Nederlandse topbands (Golden Earring, Rowwen Héze, Anouk, Normaal en Di-rect) én lokaal/regionaal talent.

Dicky Woodstock is een echt ‘plattelandsfeest’. Behalve het popfestival zijn er allerlei activiteiten, die je typisch voor het platteland kunt noemen. Zoals het bekende Zwientie Tikk’n, Trekkertrek wedstrijden, Autorodeo’s, Schansspringen met auto’s, Bull Shit en Luchtballon Koe. Het bestuur maakt er een sport van om elk jaar weer iets nieuws en ludieks te bedenken. Met name de zaterdag, de familiedag, staat bekend om allerlei randactiviteiten.

Inmiddels staan er vier grote tenten op het terrein met vier podia. Er zijn kermisattracties en bezoekers kunnen overnachten op een nabijgelegen camping. In totaal werken er 80 á 90 vrijwilligers mee aan het evenement.

Groei

Het festival is in 31 jaar tijd behoorlijk gegroeid. Kwamen op de eerste editie in 1989 nog zo’n achthonderd bezoekers, inmiddels zijn het ruim vijfentwintigduizend. Niet alleen uit de directe omgeving, maar uit alle delen van het land. Plattelandsfeesten zoals Dicky Woodstock (en met als bekendste voorbeeld de Zwarte Cross in de Achterhoek), worden steeds populairder. Ook vanuit de grote steden en de Randstad groeit het aantal bezoekers.  

Dicky Woodstock zet de regio op de kaart

Burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland is trots op Dicky Woodstock. Hij noemt het “een van de topevenementen“ in de regio.

Saamhorigheid

Volgens Ineke Strouken, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, zijn er drie redenen voor de populariteit van plattelandsfeesten.

In de eerste plaats geeft het bezoekers een gevoel van saamhorigheid: “Als je op zo’n festival bent, dan ben je één familie samen.” Daarnaast is het een bevestiging van de (plattelands-) identiteit: “Het is één groot feest, maar wel met elementen uit de plattelandscultuur.”

Emancipatie van het platteland

De derde factor is de emancipatie van het platteland ten opzichte van de Randstad. De Randstad heeft eeuwenlang bepaald wat er gebeurde in ons land, want daar zetelde de regering, de elite. “Eind jaren 80, 90 van de vorige eeuw kwam daar verandering in, ook met de opkomende trots op de streektaal. De plattelandsfeesten stralen dat uit: wíj doen het anders, wíj doen het net zo goed.”

Noaberschap

Ook de noaberschap die je op het platteland tegenkomt is volgens Ineke Strouken een bepalende factor: “In Overijssel en Gelderland hebben ze nog steeds iets wat in de grote steden verloren is gegaan: noaberschap, de zorg voor elkaar. Dat zie je terug op de plattelandsfeesten”.

Wat in 1989 begon met vier bands, was vijf jaar later al gegroeid tot een driedaags festival voor jong en oud. Met bands van naam en faam, maar ook veel nieuw talent, en in de loop der jaren met steeds meer andere activiteiten.


Inmiddels een evenement met een landelijke uitstraling, desondanks waakt de organisatie er voor, dat het oorspronkelijke karakter van Dicky Woodstock (een gezellig plattelandsfeest) nooit verloren gaat.

2019 is een bijzondere editie: precies vijftig jaar geleden, in 1969, werd het oorspronkelijk Woodstock in Amerika gehouden. Om die reden een optreden van de gelegenheidsband ‘The Woodstock Company’ op zaterdagavond. Daarom ook dit jaar het thema Flower Power!

Nieuw in 2019 is het ‘Feestcafé’. Een gemoedelijke tent in de sferen van een bruin café met gezellige muziek van eigen bodem en live zangers. Met thema’s als: Geheime zender (vinyl), Amsterdamse avond en Apres Ski Hut!

Mooi man, geniet’n!

Dit jaar opnieuw protesten van dierenwelzijnsorganisaties, die vergeefs bij de gemeente Steenwijkerland aanklopten, om het Zwientie Tikken te verbieden.  

In  het kader van het 30-jarig bestaan brengt een gelegenheidsformatie een speciaal jubileumlied uit. De band bestaat uit: Jieja van Buiten, Benjamin Vernooij, Jan-Hein Kranendonk, Wouter Bakker, Johan Schoterman en Pieter Dingerdis.

Dicky Woodstock was in 2017 genomineerd voor de (eerste editie van de) Festival Award Overijssel. Een publieksprijs waarbij de vier Overijsselse poppodia (Atak, het Burgerweeshuis, Hedon en Metropool) vanuit Poppunt Overijssel de ‘diversiteit en het belang van een gezond popmuziek-klimaat in Overijssel willen benadrukken.’

Helaas viel het Dicky Woodstock niet in de prijzen.

In 2017 werd een nieuwe traditie geboren: Trekkertrek op de vrijdagmiddag. Het was een groot succes met meer dan drieduizend bezoekers. Bea en Gea namen een kijkje:

Een bekende verschijning (en inwoner van Steenwijkerwold) is Jannes Mulder, die onder meer het Zwientie Tikken aan elkaar praat. In 2016 schoof hij aan tafel bij RTV Oost presentator Hester van den Top.

Tijdens de editie van 2016 werden op zaterdagmiddag de Romeinse Spelen gehouden.

2015 was de laatste keer dat Normaal optrad. Bea en Gea brachten voorman Bennie Jolink een serenade.

De zaterdag, de familiedag, kent traditioneel een aantal spellen. In 2014 werd gekozen voor de variant: de ‘Klompische Spelen’. RTV Oost presentatrice Hester van de Top liet het over zich heen komen.

Tijdens Dicky Woodstock treden altijd ook veel regionale muzikanten op. Bijna elk jaar zijn Jan Joustra en Richard van der Zee van de partij. In gesprek met RTV Oost presentator Bart Kieft.

Lintje

Een enorme verrassing voor Henk Kranendonk tijdens het derde lustrum van Dicky Woodstock in 2013: hij kreeg een Koninklijke onderscheiding uitgereikt van burgemeester Marja van der Tas.

In de Opregte Steenwijker Courant werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Ook in deze editie kwamen de bezoekers overal uit Nederland. Bijvoorbeeld uit Noord Holland.

In 2013 wagen Bea en Gea (en Henk Kranendonk) zich aan het Zwientie Tikken.

De slotavond avond van het Dicky Woodstockfestival op 4 augustus 2012 kreeg een andere afloop dan gepland. Noodweer trof de 24e editie en op het terrein in Steenwijkerwold stortte om 21.00 uur de grote festivaltent in elkaar. Op dat moment waren 150 mensen aanwezig in de tent. Elf personen werden overgebracht naar ziekenhuizen in Meppel, Heerenveen en Zwolle. Op één slachtoffer na mocht iedereen het ziekenhuis de volgende dag weer verlaten.

Rouwverwerking

Het drama hakte er natuurlijk fors in bij de organisatoren van Dicky Woodstock. Hoe slaagden ze er in om toch door te gaan?

Bea en Gea

2012 was ook de introductie van het Dicky Woodstockduo Bea (Aleida Kranendonk) en Gea (Esther Donker). Het idee was, om via de sociale media aandacht te genereren door een paar vrijwilligers te volgen. Dennis de Jong van DJP Media maakte al Woodstockreports en die vroeg de dames om mee te gaan als interviewers. Spontaan ontstond het ludieke idee om dezelfde pakjes en brillen te dragen. Zo ontstonden twee typetjes. Iemand riep: “Heej, jullie bint net Bea en Gea.” En de namen waren een feit. Het zou eenmalig zijn, maar de filmpjes sloegen aan en sindsdien trekken Bea en Gea er elk jaar op uit.

Internationale bands

In 2011 traden veel buitenlandse artiesten op: Fleetwood Mac (Engeland), Airbourne (Australië), Kontrust (Oostenrijk), Babylon Circus (Frankrijk) en Sepultura (Brazilië).

Schapenweide

Bezoekers van het festival konden overnachten op de camping, op camping de Schapenweide om precies te zijn. Eigenlijk een mini-camping die tijdens het festival uitgroeide tot megacamping voor honderden gasten. De camping was op loopafstand van het festivalterrein.

Bestuursleden Henk Kranenedonk, Trea Zeefat en Erik Dingerdis over kamperen tijdens Dicky Woodstock.

Vrijwilligers zijn altijd heel belangrijk geweest voor Dicky Woodstock. In het eerste jaar waren dat er een stuk of twintig en dat aantal is in de loop der jaren fors uitgebreid.

Bart Kieft van RTV Oost maakt een rondje langs een aantal vrijwilligers.

Over het voeden van alle vrijwilligers.

In 2009 was er opnieuw gedoe over het Zwientie Tikken: de organisatie van het Crossfestival Doll Weekend in het Brabantse Spoordonk gelastte het Zwientie Tikken af na bedreigingen van dierenactivisten. In een reactie in de Opregte Steenwijker Courant bleek de Dicky Woodstock organisatie niet echt onder de indruk.

Producent Dennis de Jong van DJP Media in Steenwijk begint met de Dicky Woodstock Reports.

In 2007 bracht het jongerenprogramma ‘Kroost’ van RTV Oost een bezoek aan Dicky Woodstock, en met name aan het Zwientie Tikken.

Na The Sweet in 1993 dit jaar opnieuw een representant van de jaren zeventig: Slade.

Tijdens deze editie voor het eerst een buitenpodium met een drive-in show met deejays en buikdanseressen.

En op zaterdagmiddag kwam clown Bassie voor de kleintjes.

Voor ieder wat wils.

In de Veteranentent speelde Old Ni-js met onder anderen de voormalige Normaal-leden Ferdy ‘Puntdraod’ Jolij, Willem ‘Wimken van Diene’ Terhorst en Jan ‘Brekken Jan Schamschot’ Manschot.

De oer-initiatiefnemers Folkert Munsterman en Henk Kranendonk kregen verschil van inzicht. De wegen van de twee organisatoren scheidden en ze besloten ieder een eigen festival te organiseren. Henk organiseerde het feest in 2005 op de bekende data, maar nu in een weiland op de hoek Hesselingendijk en Thijlingerhof in Steenwijkerwold. Folkert organiseerde een tweede festival op het oude terrein in de Baars. Dat werd ‘Woodstock Open Air’, met open podia.

Folkert Munsterman overleed in juli van dit jaar plotseling aan een hartstilstand.

De bestuursleden halen herinneringen op aan Folkert.

Het laatste jaar op de Baars, het terrein werd te klein voor Dicky Woodstock. Met op vrijdagmiddag de autocross Renault 4 Cup, Crazy Races en de strijd om de mooiste koprol...door een auto. De eisen en regelgeving zijn in de loop der jaren aangescherpt, waardoor anno nu zulke activiteiten niet meer haalbaar zijn.

Een bijzondere headliner in 2003: Uriah Heep. De Britse rockband had in de jaren 70 een enorme hit met het nummer “Easy Livin’”.

Ook de Nederlandse band Di-rect werd gecontracteerd. Wat niemand voorzag waren de honderden gillende jonge meiden, die allemaal een glimp van de bandleden wilden opvangen. Ze klommen in hekken om te proberen backstage te komen. Di-rect moest uit nood in de kleedkamer blijven tot de rust was wedergekeerd. Tijdens de dertigste editie staan de mannen opnieuw op Dicky Woodstock.

De zaterdag wordt in 2002 voor het eerst aangemerkt als familiedag.

In 2001 stonden 2 nonstop muziekpodia in de Koffertent. Een van de publiekstrekkers was het Friese duo Twarres, dat net een hit had gescoord met ‘Wêr Bisto’. Bestuurslid Aleida Kranendonk, toen 10 jaar oud en zwaar fan van de groep, schreef het Jeugdjournaal aan, dat dezelfde avond kwam filmen.

In 2000 werd het festival voor de laatste keer op de “heilige grond” van de vrijstaat Baars gehouden. Na 12 jaar werd het terrein te klein.

In 2000 daagden drie dierenbeschermingsorganisaties Dicky Woodstock voor de rechter om het Zwientie Tikken te verbieden. De rechtbank in Zwolle oordeelde dat het evenement door kon gaan. Argumenten als “te veel stress” en “gesol met dieren” werden afgewezen.

In 1999 werd voor het eerst een Schlagerfestival gehouden op de vrijdagavond met onder anderen Dennie Christian en Freddy Breck.

Het Schlagerfestival werd verhaspelt tot Slagerfestival en daar wisten de Woodstockers wel raad mee:

De tweede lustrumeditie in 1998 kenmerkte zich door heel veel modder.

Chuck Berry was een echte ‘wereldster’ die het bestuur naar de vrijstaat Baars wist te halen. Zoals het een wereldster betaamt, had hij zijn ‘eisen’. Zo blijkt uit een krantenartikel uit 2017 van Wilko Aardema, redacteur bij de Noordelijke Dagbladen Combinatie.

In 1998 ging het ook tekeer met regen, het terrein werd één grote modderbende.

In de editie van 1997 stond een Volendamse Avond geprogrammeerd. Met artiesten als Piet Veerman, George Baker, Anny Schilder en Tamara Tol.

Wie Volendam zegt, zegt vis. Dat nam het bestuur dan ook letterlijk:

Nieuw element in 1996: een Tiroler Avond. Als headliner werd de Schotse band Middle of the Road aangetrokken, die in de jaren 70 grote hits had met nummers als: Chirpy Chirpy Cheep Cheep, Tweedle Dee Tweedle Dum, Soley Soley en Sacramento.

In 1995 werden de thema’s van de avonden steeds duidelijker, ‘Goud van Oud’en ‘Heavy Metal’. Ook zag de nieuwe poster er professioneler uit.  

Het ballonfestijn werd steeds populairder, maar dat had een keerzijde: het bestuur werd er steeds drukker mee.

De Opregte Steenwijker Courant over het ballonfestijn van 1995:

En natuurlijk trad Mannenkoor Karrespoor op. Zie bijgaand een opname van ‘Mooi Man’, gemaakt tijdens de Tour d’Overijssel van RTV Oost, in datzelfde jaar in Zwartsluis.

Earth&Fire en Suzi Quatro waren in 1994 de grote namen op de zesde editie van Dicky Woodstock. Daarnaast bekende regionale bands als The Prodigal Sons  en Boh Foi Toch. En voor het eerst Jovink en de Voederbietels.

Boerenrockformaties zijn altijd welkom geweest op het Dicky Woodstockpopfestival. Bands als Normaal en Mooi Wark hebben er in de loop der jaren regelmatig opgetreden. Zo ook Jovink en de Voederbietels. In 1994 speelde de band, twee jaar daarvoor opgericht door Hendrik Jan Lovink en Gijs Jolink (zoon van Normaal-voorman Bennie Jolink) voor het eerst op Dicky Woodstock. Volgens sommigen deden Hendrik Jan en Gijs op Dicky Woodstock inspiratie op voor hun eigen festival de Zwarte Cross, waarmee ze in 1997 in het Achterhoekse Hummelo begonnen.

In 1993 werd het eerste lustrum gevierd van Dicky Woodstock.De grote trekker op het podium was The Sweet uit Engeland, dat in de jaren 70 grote hits had met nummers als Funny Funny, Poppa Joe, Wig Wam Bam en Block Buster.

Voor het eerst werd op de zondag ook iets georganiseerd: de TROS Zomertoer was van de partij met allemaal Hollandse artiesten, onder anderen Koos Alberts.

In dit lustrumjaar was de Luchtballon Koe een attractie. Die had Mannenkoor Karrespoor gekocht ter promotie van hun CD. Vanwege het succes van de ballon kwamen Henk en Folkert op het idee om een ballonfestijn te organiseren (zie 1995: Ballonfestijn).

In 1992 werd op Dicky Woodstock voor het eerst het Zwientie Tik gehouden, een oud-Hollands spel, dat vooral in  Oost Nederland wordt gespeeld. In het Sallandse Luttenberg is het al heel lang een jaarlijkse traditie. De opzet is simpel: in een grote kuil wordt een berg modder gegooid, veel hooi, veren en andere troep. Een aantal deelnemers (geen regels verbonden aan het aantal spelers) wordt geblinddoekt en moet kruipend de kuil in. Een varken (soms 2) wordt losgelaten en wie het eerste het varken tikt mag zich winnaar noemen. Door sommigen (zie opiniestuk van journalist Marten de Jongh in Tubantia) wordt het als dierenleed, als een ‘kwelspel’ gezien. Het zwientie tikken is daarom een heikel punt bij de dierenorganisaties (zie ook hoofdstuk 2000: Protesten Zwientie Tikken).

Schansspringen

Het bestuur van Dicky Woodstock, met name Folkert Munsterman, was altijd heel inventief en creatief in het bedenken van nieuwe ‘plattelandsspelletjes’. Zoals het onderdeel “schansspringen voor auto’s”.

In 1991 werden 2 bekende Nederlandse bands aangetrokken als hoofdact: The Shoes en Gruppo Sportivo. Op de vrijdagavond was het thema ‘Mooi Man Country and Folkfestival’, waarbij Countrykleding verplicht was.

De belangstelling voor het festival was gegroeid. Henk Kranendonk en Folkert Munsterman verwachtten zo’n vijfduizend bezoekers.

De tweede editie kenmerkt zich onder meer door een spontaan optreden van Mannenkoor Karrespoor. Hoewel het Mannenkoor ontstaan is in café De Karre, was het eerste optreden ‘buiten de deur’ tijdens Dicky Woodstock.

“We deden spontaan een oproep en wie uit het publiek meedeed zat gelijk in Mannenkoor Karrespoor”, aldus bestuursleden Henk Kranendonk, Trea Zeefat en Erik Dingerdis.

Nieuw in deze editie was de introductie van twee typische ‘plattelandsattracties’, overgewaaid uit de Verenigde Staten: Bull Shit en Bull Fuck Bingo. Bij het eerste moest het publiek raden waar de koe haar vlaai liet vallen. Bij het tweede onderdeel werd een stier tussen 7 koeien los gelaten en kon het publiek gokken welke koe de stier als eerste wist te verleiden.

Ook werd in 1990 de promotiekaravaan geïntroduceerd. Een ludieke actie, waarbij een kar door de omliggende dorpen trok om promotie te maken voor het festival. Bestuurslid Erik Dingerdis vertelt hierover.

Het Dicky Woodstock festival ontstond in 1989, toen zanger Armand geboekt was voor een optreden in café De Karre in Tuk. De protestzanger eiste dat hij tijdens zijn optreden mocht blowen. Café-eigenaar wijlen Hein Kranendonk stond dit echter niet toe.

Zoon Henk Kranendonk en zijn vriend wijlen Folkert Munsterman organiseerden daarom in een weiland van Munsterman een popfestival. De buurman van Munsterman heette Dick Woets en zo ontstond de naam Dicky Woodstock.

De eerste editie was exact twintig jaar na het in 1969 georganiseerde Amerikaanse popfestival Woodstock. Dat was toeval, maar de media sprong massaal in op het evenement. Daardoor kwamen er niet de verwachte driehonderd, maar achthonderd bezoekers.

Oer-oprichter Henk Kranendonk over het ontstaan:

Het beroemde contract met Armand uit 1989. Een optreden van twee keer 45 minuten voor f. 300,00, waarbij de uitbater zorgt voor een ‘rustige, verwarmde, afsluitbare kleedkamer met thee en blow’.

Armand tijdens het eerste Dicky Woodstock in 1989 (links) en tijdens de jubileumeditie van 2013 (rechts).

Het Dagblad van 8-8-1989 was enthousiast over de eerste editie.

Bands van het eerste uur (behalve Armand) waren: Zaand, Zeep en Zoda en No Guts No Glory.

We vonden op You Tube een video-opname van Zaand, Zeep en Zoda. Te gast op Dicky Woodstock of op een feestje van Mannenkoor Karrespoor. De mannen van Karrespoor dragen allemaal t-shirts met Koekalverij, dus de opname is vermoedelijk begin jaren 90 gemaakt.

Ook de ‘huisband' van De Karre, Back Door Lovers, was van de partij.

Met dank aan:

Het bestuur van Dicky Woodstock, in het bijzonder: Henk Kranendonk, Trea Zeefat, Erik Dingerdis, Aleida Kranendonk

Dennis de Jong

Diederik Wentink

Marc Willighagen

Harm Dijkman

Ronnie Poppe

Henk Jan Karsten

Sanne de Jong (omslagfoto)

Dicky Woodstock
  1. Dicky Wat????
  2. 2019: Flower Power
  3. 2018: Zesde lustrum: Jubileumliedtie
  4. 2017: Nieuwe traditie
  5. 2016: Romeinse Spelen
  6. 2015: Laatste keer Normaal
  7. 2014: Kim Wilde en Klompische Spelen
  8. 2013: Vijfde lustrum: Lintje!
  9. 2012: Rampjaar
  10. 2011: Internationale artiesten
  11. 2010: Voute Vrijdag
  12. 2009 Zwientie Tikken 3
  13. 2008: Vierde lustrum en Dicky Woodstock Reports
  14. 2007: Zwientie Tikken 2
  15. 2006: Deejays en buikdanseressen
  16. 2005: Zonder Folkert
  17. 2004: Laatste jaar op de Baars
  18. 2003: Derde lustrum en gillende meiden
  19. 2002: Familiedag
  20. 2001: Koffertent en het Jeugdjournaal
  21. 2000: Rechtszaak
  22. 1999: S(ch)lagerfestival
  23. 1998: Tweede lustrum, Chuck Berry en modder
  24. 1997: Vis
  25. 1996: Middle Of The Road
  26. 1995: Ballonfestijn
  27. 1994: Jovink en de Voederbietels
  28. 1993: Eerste lustrum
  29. 1992: Eerste keer Zwientie Tik
  30. 1991: Countrykleding verplicht
  31. 1990: Bull Shit
  32. 1989: Ontstaan
  33. Colofon